miercuri, aprilie 9

Minunata lume nouă - Aldoux Huxley

"...acesta este secretul fericirii și al virtuții: să-ți placă ceea ce ești obligat să faci."

"...ceea ce omul a legat, natura nu mai poate desface."

"...primulele și peisajele au un defect foarte grav: sunt gratuite."

"Extremele se atrag, spuse Controlorul. Pentru simplul motiv că au fost făcute să se întâlnească."

"...impulsul ținut în frâu debordează și revărsarea o constituie sentimentul, patima nestăpânită, dacă nu chiar nebunia: depinde de forța curentului, de înălțimea și tăria barierelor."

"...cuvintele pot fi ca razele X, dacă le folosești așa cum trebuie, pot pătrunde în orice alt mediu- citești și te pătrund."

"cu cât sunt mai mari talentele unui om, cu atât e mai mare capacitatea lui de a-i induce în eroare pe alții."

"Țelul vieții nu este menținerea bunăstării, ci o intensificare și rafinare a conștiinței, o lărgire a cunoașterii."

"...ce nostim ar fi, se gîndi el, dacă n-ar mai trebui să te gîndești la fericire!"

"Una dintre funcțiile principale ale unui prieten este să sufere (într-o formă mai blândă, simbolică) pedepsele pe care am dori să le aplicăm dușmanilor noștri, dar nu izbutim."

"...acesta este prețul pe care trebuie să-l plătim pentru stabilitate.Trebuie să alegi între fericire și ceea ce pe vremuri oamenii numeau <>. Pe aceasta noi am sacrificat-o."

"Adevărata fericire pare întotdeauna destul de palidă și sordidă în comparație cu supracompensațiile chinurilor și mizeriei sufletești. Și, bineînțeles, stabilitatea nu e nici pe departe atât de spectaculoasă ca  instabilitatea. Iar mulțumirea nu are nimic din strălucirea și splendoarea  unei lupte eficace împotriva nenorocirii, n-are nimic din pitorescul unei înfruntări cu ispita sau al unei prăbușiri fatale adusă de patimă și îndoială. Fericirea nu e niciodată măreață."

"Populația optimă, reluă Mustafa Mond, are ca model aisbergul: opt părți din nouă sunt sub apă, numai a noua parte e la suprafață."

"Fiecare schimbare reprezintă o amenințare la adresa stabilității."

"Nu numai arta este incompatibilă cu fericirea, ci și știința. Știința e periculoasă, trebuie să avem multă grijă, s-o ținem în lanț și cu botniță."

"Fericirea e un stăpân aspru - mai ales fericirea altora. Un stăpân mult mai aspru - dacă nu ești condiționat în așa fel încât s-o accepți fără să pui nici un fel de întrebări - decât e adevărul. "

"Dumnezeu nu e compatibil cu mașinile, cu medicina științifică și cu fericirea universală."

"Oamenii cred în Dumnezeu pentru că au fost condiționați să creadă în el."

"Castitatea înseamnă patimă, castitatea înseamnă neurastie. Patima și neurastia înseamnă instabiltate. Iar instabilitatea înseamnă sfârșitul civilizației. Nu poți avea o civilizație durabilă fără o mulțime de vicii plăcute."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu