miercuri, aprilie 18

Portretul lui Dorian Gray - Oscar Wilde

             Un elogiu al superficialităţii, romanul lui Oscar Wilde suprinde prin materialitatea sa însăşi esenţa spiritualităţii; o carte a frumuseţii fizice şi a urâţeniei spiritului care o însoţeşte adesea.   


      "... a influenţa o persoană înseamnă a-i da propriul tău suflet. Ea nu mai gândeşte gândurile sale fireşti şi nu mai este mistuită de pasiunile sale fireşti. Păcatele sale, dacă există ceva ce poate fi numit păcat, sunt împrumutate. Devine un ecou al muzicii altei persoane, un actor întruchipând un personaj care nu a fost creat pentru el."

     "În spatele fiecărui lucru frumos se află ceva tragic. Lumea trebuie să treacă prin chinuri pentru ca cea mai modestă floare să poată înflori..."

     "Astăzi cei mai mulţi oameni mor din cauza unui fel de bun simţ şi descoperă doar când este prea tîrziu că ceea ce nu regretăm niciodată sunt chiar greşelile noastre."

   "-A fi bun înseamnă să fii în armonie cu tine însuţi [...] Discordia începe atunci când trebuie să fii în armonie cu ceilalţi."

     "Pentru el, omul avea mii de vieţi şi mii de senzaţii, era o creatură multiformă, complexă care păstra în ea moşteniri ciudate de gândire şi pasiune, şi al cărui trup era atins de monstruoasele maladii ale celor morţi."

    "Renaşterea cunoscuse moduri ciudate de otrăvire - otrăvirea printr-un coif sau o torţă aprinsă, printr-o mănuşă brodată sau printr-un evantai cu pietre scumpe, printr-o cutie aurită de parfumuri şi printr-un colier de chihlimbar. Dorian Gray fusese otrăvit printr-o carte."

    "Erau momente când el vedea răul doar ca un simplu mod prin care să poată realiza concepţia sa despre frumos."

    "Urâţenia pe care, cândva, nu o putea suporta deoarece dezvăluia întreaga realitate a lucrurilor, îi devenea acum dragă tocmai din acest motiv. Urâţenia era singura realitate."

    "...putem avea numai o singură mare experienţă, iar secretul vieţii este să reproducă acea experienţă cât de des este posibil."

    "Destinul nu ne trimite vestitori. Este prea înţelept sau prea crud pentru a face asta."

     "Viaţa nu este guvernată de voinţă sau intenţii. Viaţa este o chestiune de nervi, fibre şi celule alcătuite cu greutate, în care se ascunde gândul, iar pasiunea are visele sale."

     "Cărţile care sunt catalogate drept imorale sunt cele care-i revelează lumii propria ei ruşine."

     "Avea să ucidă trecutul şi după aceea va fi liber. Avea să ucidă această monstruoasă viaţă a sufletului şi apoi, fără hidoasele sale avertismente, avea să trăiască liniştit. Luă cuţitul şi sfâşie pânza cu el de sus până jos."





     PS: imaginea cu Paul Wesley se datorează faptului că mă număr printre fanii săi de foarte muuultă vreme. În plus, cam aşa arăta Dorian Gray în imaginaţia mea în timp ce citeam cartea
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu